Op het ogenblik dat je van plan bent om een poort te laten plaatsen in de omheining van je eigendom is het belangrijk om voor jezelf uit te maken op welke manier deze poort moet worden bediend. Kies je bijvoorbeeld voor een manuele of voor een elektrische bediening? In het geval van een manuele bediening moet er uiteraard een beetje worden ingeboet op vlak van comfort en gebruiksgemak, maar daar staat tegenover dat de aankoopprijs wel een stuk beperkter is in vergelijking met een elektrische poort. Geef jij de voorkeur aan een elektrische poort om te integreren in jouw omheining? In dat geval zal de informatie op deze pagina ongetwijfeld zeer interessant blijken te zijn.
Inhoud
Hoeveel kost een elektrische poort?
Wat de aankoop van een elektrische poort betreft dient er uiteraard niet uitsluitend rekening te worden gehouden met het aanschaffen van de poort op zich. Wat namelijk ook te denken van de motor die er in terug te vinden is? De elektrische poorten die we hebben opgenomen in de onderstaande tabel beschikken over een breedte van 300 centimeter en een hoogte van 100 centimeter. Door het overlopen van deze tabel krijg je in ieder geval reeds een duidelijk beeld van de gemiddelde kostprijs waar je voor een elektrische poort rekening mee dient te houden.
Type elektrische poort | Gemiddelde kostprijs |
Dubbele draaipoort incl. motor | Tussen 625 & 6.300 euro |
Schuifpoort incl. motor | Tussen 4.250 & 5.600 euro |
In tegenstelling tot wat veel mensen denken geldt voor een elektrische poort net dat niet zozeer de gebruikte materialen van doorslaggevend belang zijn voor de uiteindelijke kostprijs, maar wel het soort motor waar gebruik van wordt gemaakt. Je doet er dan ook logischerwijs altijd goed aan om hier bij stil te blijven staan.
De prijsopbouw van een elektrische poort
Ga je verder kijken dan de bovenstaande kosten en wil je een duidelijk zicht hebben op de prijsopbouw van een elektrische poort? In dat geval zijn er meerdere zaken waar je rekening mee dient te houden. Wat bijvoorbeeld te denken van het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt, de motor die er in terug te vinden is evenals de montagekost. Concreet zorgt deze onderverdeling er voor dat de materiaalkost goed is voor zo’n 35 procent. Het kopen van de motor neemt 40 procent van de kosten in beslag en de overgebleven 25 procent bestaat uit 23 procent montagekosten en 2 procent voorrijkosten.
Keuzes die de kostprijs van een elektrische poort beïnvloeden
Wist je dat er heel veel verschillende keuzes bestaan die het uiteindelijke kostenplaatje van jouw elektrische poort aanzienlijk kunnen beïnvloeden? Om er zeker van te zijn dat je niet vergeet om met de onderstaande keuzes rekening te houden hebben we de belangrijkste alvast even voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: Het type motor waar gebruik van wordt gemaakt
De motor die wordt geïntegreerd in jouw elektrische poort zal het uiteindelijke kostenplaatje aanzienlijk beïnvloeden. Er wordt nog steeds vaak gedacht dat er eigenlijk slechts één enkele motor voor een elektrische poort bestaat, maar dat is absoluut niet correct, in tegendeel. Voor een elektrische poort geldt vandaag de dag dan ook dat je een keuze kan maken uit de onderstaande motoren:
- Een basismotor
- Een knikarmmotor
- Een ondergrondse motor
- Een schuifpoortmotor
Bovenstaande verklaart meteen ook waarom er in de eerder op deze pagina geplaatste prijstabel sprake was van een dergelijk toch wel niet onaanzienlijk prijsverschil.
Keuze 2: De openingsmogelijkheden van je elektrische poort
Het spreekt voor zich dat een elektrische poort steeds elektrisch kan worden bediend. Er bestaan echter meerdere mogelijkheden om ze te openen. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld het gebruik van een handzender van een besturing via telefoon en het gebruik van een zogenaamde intercom. Het is onnodig om te zeggen dat ook je keuze op vlak van openingsmogelijkheid uiteindelijk van doorslaggevend belang zal zijn voor de prijs die je zal moeten betalen.
Keuze 3: De montage van je elektrische poort
Wanneer je offertes ontvangt van bedrijven die voor jou een elektrische poort kunnen plaatsen is het altijd belangrijk om goed de montagekosten te evalueren. Sommige bedrijven geven immers enkel en alleen een kostprijs aan voor de plaatsing van de poort en brengen een meerprijs in rekening voor het installeren van de motor. De onderstaande prijstabel maakt echter duidelijk wat de gemiddelde prijzen zijn voor de volledige montage van een elektrische poort, dus inclusief de motor.
Type montagekost elektrische poort | Gemiddelde kostprijs |
Elektrische, dubbele draaipoort | Tussen 390 & 640 euro |
Elektrische schuifpoort | Tussen 1.190 & 1.760 euro |
Interessante bespaartips
Zie jij het ook wel zitten om een elektrische poort te kopen en te laten plaatsen? In dat geval zijn er nog enkele zeer interessante bespaartips waar je rekening mee kan houden. De onderstaande tips zullen er stuk voor stuk voor zorgen dat het prijskaartje van jouw elektrische poort aanzienlijk kan worden verlaagd.
- Kwantumkorting
In bepaalde gevallen kan je voor het leveren en plaatsen van je elektrische poort recht hebben op een zogenaamde kwantumkorting. Deze korting wordt verstrekt op het ogenblik dat niet één, maar wel meerdere partijen er samen voor kiezen om een dergelijke poort te kopen en te laten plaatsen door dezelfde partij. Op deze manier kan er voor beiden een korting worden bekomen die zomaar kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 10 procent.
- Help de vakman een handje
Volledig zelf een elektrische poort plaatsen is helaas lang niet voor iedereen weggelegd, in tegendeel. Toch is het wel degelijk mogelijk om een besparing te realiseren op de arbeidskosten die in rekening worden gebracht. Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door de vakman tijdens de plaatsing te vragen of je een handje kan toesteken. Op deze manier kan hij mogelijks de nodige tijd uitsparen terwijl jij zelf een financieel voordeel verkrijgt. Zo sla je uiteindelijk twee vliegen in één klap.
Bespaar tot 30% op de kosten van jouw elektrische poort
De beschikking hebben over een elektrische poort die jouw eigendom afsluit van de buitenwereld is natuurlijk fantastisch. Het moet echter gezegd dat je voor een dergelijke poort in de praktijk altijd een stukje meer zal moeten betalen in vergelijking met een poort die manueel wordt bediend. Gelukkig bestaan er ook enkele interessante mogelijkheden om het prijskaartje van je elektrische poort te kunnen drukken. De bovenstaande bespaartips gaven wat dat betreft alvast een duwtje in de juiste richting, maar er is meer. Door het aanvragen van offertes voor de realisatie van een elektrische poort en door deze offertes met elkaar te vergelijken is het uiteindelijk immers mogelijk om nog eens tot wel 30 procent (extra) te besparen. Hierdoor wordt een elektrische poort kopen en laten plaatsen ook voor jou financieel een behoorlijk stuk interessanter.