Checklist hekwerk

Ben je bezig met het afwerken van je tuin of oprit en wil je daarvoor gebruik gaan maken van een bepaald type hekwerk? In dat geval zijn er toch een niet onaanzienlijk aantal zaken waar je graag rekening mee zal willen houden. Wij hebben de belangrijkste van deze factoren voor jou op een rijtje gezet en wisten uiteindelijk een zeer complete checklist te realiseren. Ga jij ook binnenkort hekwerk laten plaatsen en wil je er zeker van zijn dat je absoluut niets over het hoofd ziet? In dat geval is rekening houden met de inhoud van deze checklist hekwerk absoluut de moeite meer dan waard!

Het soort hekwerk

De eerste vraag die je, je moet stellen heeft betrekking tot het soort hekwerk dat je wenst. Op dit vlak zijn er door de jaren heen zeer veel verschillende mogelijkheden op de markt verschenen. We onderscheiden op dit vlak de volgende opties:

 • Sierhekwerk: een hekwerk als deze wordt niet uitsluitend aangekocht omdat het een degelijke bescherming weet te realiseren, daarnaast betekent ze ook een visuele meerwaarde voor je eigendom. Voor een sierhekwerk geldt bovendien dat ze kan worden voorzien van sierbollen waardoor de uitstraling nog meer wordt verbeterd. Let op, sierhekwerk is een vrij dure vorm van hekwerk.
 • Gaashekwerk: het spreekt voor zich dat lang niet iedereen een even groot budget voor handen heeft. Zou jij graag een degelijk hekwerk willen laten realiseren, maar beschik je slechts over een vrij beperkt budget? In dat geval biedt het gebruik van gaashekwerk voor jou doorgaans de interessantste optie. Hou er wel rekening mee dat de prijs van gaashekwerk altijd onderhevig is aan het soort gaas waar gebruik van wordt gemaakt.
 • Spijlenhekwerk: standaard hekwerk heeft de reputatie er een beetje flets en niet zelden ook vrij lomp uit te zien. Dat geldt niet voor spijlenhekwerk. Dergelijk hekwerk is lekker strak en bovendien ook erg stevig. Op deze manier weet je een mooie uitstraling te combineren met een sublieme veiligheid. Spijlenhekwerk duikt mede omwille van deze redenen niet zelden op, op bedrijventerreinen.
 • Dubbelstaafmathekwerk: het gaat hierbij om een erg populaire vorm van hekwerk. Dit is niet uitsluitend het geval omdat het lekker stevig is, daarnaast beschikt ze ook nog eens over een vrij toegankelijk prijskaartje. Wil je graag een hekwerk waarbij een goede kwaliteit wordt gecombineerd met een betaalbaar prijskaartje? In dat geval is kiezen voor dubbelstaafmathekwerk absoluut een aanrader.
 • Balkonhekwerk: beschik je bij jouw woning over een balkon en wil je deze extra veilig maken? In dat geval kan je er altijd voor kiezen om er een balustrade aan te plaatsen. Wat een balustrade betreft kan je kiezen voor een enigszins klassieke, houten exemplaar, maar je kan ook gebruik gaan maken van een sierbalustrade of een glazen variant. De prijzen kunnen afhankelijk van de balustrade sterk uit elkaar lopen.

Het materiaal van je hekwerk

Heb je gekozen voor een bepaalde uitvoering op vlak van hekwerk? In dat geval wordt het tijd om ook even na te denken over het soort materiaal waar je gebruik van wenst te maken. Op dit vlak onderscheiden we uiteraard ook meerdere mogelijkheden. De populairste opties voor hekwerk zijn hout (geïmpregneerd of hardhout) evenals metaal. Het spreekt voor zich dat elk materiaal over diens eigen specifieke eigenschappen beschikt. Deze worden duidelijk gemaakt aan de hand van onderstaand overzicht:

 • Geïmpregneerd hout: het betreft hier een zachte houtsoort. Vaak gaat het dan ook om grenen- of vurenhout. Van dit type hout is bekend dat er een speciaal impregneermiddel wordt gebruikt om ze te behandelen. Dit impregneermiddel moet er voor zorgen dat het fout bestand wordt tegen schimmel, maar bovendien ook tegen insecten. De gemiddelde levensduur van geïmpregneerd hout is gelegen tussen de 15 en 25 jaar.
 • Hardhout: er voor kiezen om gebruik te maken van hardhout zorgt er voor dat je kan rekenen op een levensduur van langer dan 25 jaar. Je moet er wel rekening mee houden dat deze houtsoort een behoorlijk stuk duurder is in vergelijking met geïmpregneerd hout.
 • Metaal: heb je nood aan een zeer gedetailleerd hekwerk? In dat geval wordt er veelal gekozen voor spijlen, sier- en dubbelstaafmathekwerk. Deze soorten van hekwerk zijn gemaakt van metaal omdat ze veel gedetailleerder zijn in vergelijking met hout. Dit brengt geen enkel nadeel met zich mee, alleen dien je er wel rekening mee te houden dat een hekwerk van metaal altijd moet worden verzinkt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat ze binnen afzienbare tijd gaat roesten en dat komt de uitstraling en de levensduur er van uiteraard niet ten goede.

De montage van het hekwerk

Het is altijd van belang om je af te vragen wie er nu precies het hekwerk gaat plaatsen. Ga je dit zelf doen of kies je er voor om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf? Indien je het hekwerk zelf gaat monteren is het de moeite waard om rekening te houden met de hieronder vermelde vragen:

 • Waar dient het hekwerk precies te worden geplaatst? In principe kan dit overal zijn, maar wanneer het gaat om een balustrade voor op een balkon is het veelal aan te raden om dit uit te besteden aan een echte expert. Het laatste wat je namelijk wil is dat je kind door de balustrade heen naar beneden valt.
 • Zijn alle materialen voor handen? Wanneer je eerder sporadisch een bepaald karwei uitoefent is de kans groot dat je lang niet alle materialen voor de realisatie van een bepaald hekwerk zomaar voor handen hebt. Controleer dit en ga voor jezelf na of het wel degelijk het goedkoopst is om de montage zelf te doen of je dit toch beter gaat uitbesteden.
 • Is de vereiste kennis wel voor handen? Je moet jezelf vooraleer zelf de montage van het hekwerk voor je rekening te nemen altijd afvragen of je wel over de noodzakelijke kennis beschikt of niet. Is dat niet het geval, dan kan je er nog steeds maar beter voor kiezen om een beroep te doen op een echte expert. Alleen op deze manier wordt namelijk voorkomen dat je tegen vervelende problemen aanloopt.
 • Wees aandachtig voor het prijsverschil! Moet je vaststellen dat het verschil in kostprijs tussen het zelf uitvoeren van de werkzaamheden en ze uit te besteden vrij beperkt is? In dat geval is het altijd een aanrader om je af te vragen of het toch niet interessanter is om ze uit te laten voeren door een professioneel bedrijf. Je moet er anders namelijk ook nog eens heel wat tijd en moeite in investeren.

Eventuele extra’s voor je hekwerk

Tot slot is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je jouw hekwerk altijd nog kan voorzien van mogelijke extra’s. We onderscheiden op dit vlak verschillende mogelijkheden. Wij hebben de meest interessante opties nog even voor jou op een rijtje gezet:

 • Klimop begroeiing: kiezen voor deze optie zorgt er eigenlijk voor dat je kan rekenen op twee concrete voordelen. In eerste instantie is het namelijk zo dat je kan genieten over een mooier en groener uitzicht, maar daarnaast wordt er ook nog eens extra privacy gecreëerd.
 • Prikkeldraad: het staat natuurlijk niet echt mooi, maar er wordt vooral op bedrijventerreinen maar wat graag gebruik van gemaakt. Prikkeldraad plaatsen op je hekwerk zorgt er in ieder geval voor dat er een extra beveiliging van je eigendom kan worden gerealiseerd. Bovendien zijn er zeker en vast geen hoge kosten aan verbonden.

Gratis tot 6 hekwerk offertes in je mailbox?

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen van hekwerk specialisten aanzienlijk verschillen. Verstandig is dan om meerdere offertes op maat te vergelijken. Zo weet je waar je aan toe bent en zo kun je flink op de kosten besparen. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox door je postcode hieronder in te vullen (en vervolgens het formulier).